OTOMASYON NEDİR?
Otomasyon, insan yardımına ihtiyaç duyulmadan bir işlemin gerçekleştirildiği teknoloji olarak tanımlanabilir. Bir başka ifadeyle, ürünlerin ve hizmetlerin üretimini ve dağıtımını izlemek ve kontrol etmek için teknolojinin oluşturulması ve uygulanmasıdır.
Ne zaman ortaya çıktı?
Otomasyon terimi, otomatik sözcüğünden esinlenerek kullanıldı. 1947’de Henry Ford tarafından bir otomasyon bölümü kurulduktan sonra yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı.
İçinde neleri barındırır?
Otomasyon, birçok hayati unsuru, sistemi ve işlevi kapsar, hemen hemen tüm sanayiye fayda sağlar. İşte bazı örnekler:
- Gıda ve ilaç, kimya ve petrol, kağıt hamuru ve kağıt da dahil olmak üzere imalat
- Otomotiv, uzay ve demir yolu dahil taşımacılık
- Su ve atık su, petrol ve gaz, elektrik enerjisi ve telekomünikasyon dahil olmak üzere kamu hizmetleri
- Savunma
- Güvenlik, çevre kontrolü, enerji yönetimi, güvenlik de dahil olmak üzere tesis işlemleri…
Otomasyon; tasarım, satın alma ve yönetim alanlarında, kurulum, entegrasyon ve işleyişi devam ettirme gibi endüstrideki tüm işlevleri gerçekleştirir. Robotik ve uzman sistemler, telemetri ve iletişim, elektro optik, siber güvenlik, süreç ölçüm ve kontrolü, sensörler, kablosuz uygulamalar, sistem entegrasyonu, test ölçümü ve daha birçoğu olmak üzere çok geniş bir teknoloji yelpazesine sahiptir.
Otomasyon uzmanları neden önemli?
İşinizi yapmak için her gün kullandığınız cep telefonu ve bilgisayarınızı düşünün, çalışmak için sürdüğünüz arabayı yediğiniz yiyecek hakkında düşünün, içtiğiniz su, giydiğiniz kıyafetler ve bunları depolamak, hazırlamak ve temizlemek için kullandığınız aletler… İzlediğiniz televizyonu, oynadığınız video oyunlarını veya dinlediğiniz müzik sistemini, ziyaret ettiğiniz binaları, herhangi bir modern kolaylık veya gerekliliği, aklınıza gelebilecek her şey karmaşık süreçlerin sonucudur. Bu süreçleri tasarlamak, geliştirmek, sürdürmek ve korumak için yetenekli olan kişiler olmadan bu teknolojik gelişmeler asla gerçekleşmeyecek ve gelecekteki yenilikler imkânsız olacaktır. Otomasyon uzmanları olmadan, dünyamız ve geleceğimiz çok farklı olurdu.

Otomasyon uzmanları, endüstrinin ve süreçlerinin çok hayati yönü olan karmaşık sorunları çözmekten sorumludur. Bu uzmanların çalışmaları, halkın sağlığının, güvenliğinin ve refahının korunması ve yaşam kalitemizi sürdürülebilir kılmak ve arttırmak için kritik öneme sahiptir.
Otomasyon uzmanları, bizi siber saldırıdan korumak için önemli bir rol oynamaya devam edecek; yaşam kalitemizi arttırmak; ulaşım sistemleri, imalat operasyonları ve endüstrinin bir bütün olarak güvenilirliğini, verimliliğini, emniyetini, sürekli iyileştirilmesini ve rekabet gücünü sağlamayı amaçlayacak. Bu kişiler olmadan, geleceğe ilerlemeyeceğimizi de eminim hepiniz görüyorsunuzdur.
Peki bu kontrol otomasyon mühendisliği nedir, ne iş yapar ?
Günümüzün kontrol mühendisliği, teknolojinin ilerlemesi ile 20. yüzyılda önemli bir dikkat kazanan nispeten yeni bir çalışma alanıdır. Kontrol teorisinin pratik uygulaması olarak genişçe tanımlanabilir veya sınıflandırılabilir. Kontrol mühendisliği, basit ev tipi çamaşır makinesinden yüksek performanslı F-16 savaş uçaklarına kadar çok çeşitli kontrol sisteminde önemli bir role sahiptir. Girişler, çıktılar ve farklı davranışlara sahip çeşitli bileşenler açısından, fiziksel sistemleri matematiksel modellemeyi kullanarak anlamayı amaçlamaktadır. Bu sistemler için tasarlayıcı geliştirmek amacıyla kontrol sistemleri tasarım araçlarını kullanır ve tasarımları mevcut teknolojiyi kullanan fiziksel sistemlerde uygular.

Kontrol Mühendisliğinin Temel Eğitim ve Araştırma Alanları
Kontrol ve Sistem Teorisi
Modelleme, Simülasyon ve Sistem Belirleme
Endüstriyel Otomasyon ve Robotik
Proses Kontrol, Ölçme ve Enstrümantasyon
Hareket Kontrol Sistemleri (Servo Sistemler, Elektrikli Ulaşım Sistemleri vb..)
Sürücü Sistemler (Elektrik, Elektronik, Pnömatik ve Hidrolik)
Akıllı Sistemler (Fuzzy Kontrol, Yapay Sinir Ağları ve Genetik Algoritmalar vb..)
Endüstriyel Veri İletişim Sistemleri
Bilgisayar Tabanlı Gerçek Zaman Kontrol Sistemleri (PC, DSP, PLC, mC, vb)
Yazılarımı okuyanlar ve yeni okuyacaklara bir ön bilgilendirme yapayım. Benim yazmadaki amacım günlük hayatta sık duyduğumuz fakat araştırmak için uğraş vermediğimiz kavramları, konuları ve yeni gelişmeleri araştırıp, birkaç kaynaktan bilgiler edinerek sizlere aktarmak. Bir önceki yazımda nesnelerin internetini anlatmıştım ve bu sefer ise otomasyonla karşınızdayım. Başlıyoruz…
Çok güzel bir yazı bilgilendirdiginiz için çok teşekkür ederim istediğim mesleği burdan detaylıca okumak çok güzel oldu benimde hedefimde elektrik elektronik mühendisliği var inşallah bölüm olarak da kontrol otomasyon secicem.